Cum sa imi aleg bicicleta?

Cum imi aleg o bicicleta si ce alte lucruri trebuie sa mai stiu inainte sa cumpar?
Este cea mai buna intrebare pe care trebuie sa ti-o pui inainte sa cumperi o bicicleta. Ca sa reusesti sa cumperi exact ceea ce-ti trebuie la cel mai bun raport calitate pret trbuie sa sti:

1. La ce vei folosi bicicleta? (pentru ce o cumperi?)

ca sa iti poti raspunde trebuie sa sti ca exista mai multe tipuri de biciclete dedicate unor anumite scopuri
Este cea mai usoara, cea mai agila dar nu si cea mai confortabila. Poti atinge viteze foarte mari cu aceasta bicicleta. Genul de viteze, care iti fac inima sa pompeze de parca ai juca o miza mare la poker! Senzatia adrenalinei este extraordinara. Acesta este locul de vanzare pentru asemenea biciclete. Dezavantajul este ca are o fragilitate mai ridicata fata de celelalte tipuri pe care le voi prezenta si este creata exclusiv pentru drumurile asfaltate.


Cumpara o cursiera daca vrei sa te antrenezi, sa-ti mentii fizicul in mare forma, daca vrei sa alergi pe sosele cu viteza si sa inghiti kilometrii dupa kilometrii.


La prima vedere nu se deosebeste de o cursiera. Cyclocross-ul deriva din cursiera, pastreaza agilitatea si greutatea scazuta a acesteia dar dobandeste calitati off-road gratie rezistentei crescute a rotilor si a cadrului, franelor mai puternice si cauciucurilor mai mari. Cyclocross-ul este o cursiera careia nu-i mai pasa daca are in fata asfalt ca in palma, sau o poteca de padure, sau chiar un drum forestier.
Cumpara un ciclocros daca vrei sa mergi prin oras, intre orase, la padure sau pe drumuri de tara, daca vrei sa faci excursii lungi (peste 300 de km.)
Bicicleta MTB (mountain bike).

Castiga in rezistenta, in greutate, confort si manevrabilitate. Are roti de 26 de inch (cele de mai sus sunt echipate cu roti de 28 de inch), o alta geometrie a cadrului (tuburile au alte dimensinui, sunt altfel inclinate si formeaza intre ele alte unghiuri, lucru mult mai important decat poti crede) si accepta cauciucuri cu balon mai mare.


-Poate fi complet rigida (de aici s-a plecat)

un fel de bicicleta buna la orice; Cumpara un MTB rigid daca vrei sa folosesti bicicleta in oras, pe drumuri forestiere/de tara, in exursii lungi sau ture lejere la munte
-poate avea o furca fata telescopica (hardtail bike)

Confort sporit, trece mai usor peste obstacole, greutate mai mare si randament mai mic la pedalare.
Cumpara un hardtail daca vrei sa folosesti bicicleta in oras (dar aici suspensia pe fata devine inutila), pe drumurii accidentate/off road, excursii pe munte

-poate avea si suspensie pe spate si atunci se numesc full suspension bike


Astfel de biciclete sunt greoaie, au randament minim la pedalat dar iti ofera confort maxim si stabilitate crescuta pe teren accidentat. Pentru ele gropile si bolovanii nu conteaza.
Cumpara o bicicleta full suspension daca vrei sa faci ture extreme la munte, coborari in viteza pe pante cu teren accidentat sau daca pur si simplu confortul pe bicicleta este mai important pentru tine decat orice altceva

Imaginatia nu are limite iar iubitorii bicicletei au construit o multitudine de modele fiecare cu o destinatie precisa. Intr-un alt articol voi incerca sa le prezint pe toate dar pana atunci sa ne multumim cu aceste tipuri de baza!
Acum stii ce fel bicicleta vrei!
Trebuie sa mai cunosti:

2. Dimensiunea bicicletei


Pentru un confort cat mai ridicat si un randament bun dimensiunea bicicletei trebuie sa fie in concordanta cu inaltimea biciclistului. 
Dimensiunile existente sunt fie exprimate in centimetrii (50, 52, 54, 56, 58, 60 etc) fie in inch (14, 16, 18, 19, 20, 21 etc) sau mai nou in litere (XS, S, M, L, XL) Marimea bicicletei tine foarte mult de cea a cadrului iar cifrele de mai sus exact asta reprezinta. Pentru inceput trebuie sa cunoasteti care dintre tevile ce alcatuiesc cadrul sunt masurate pentru a stabilii marimea acestuia.

La o bicicleta completa aceste dimensiuni ale cadrului pot fi ajustate cu ajutorul tijei de sa si a pipei. Personal imi este neclara procedura producatorilor de cadre prin care se stabileste dimensiunea acestuia dar in general am remarcat ca se masoara tubul vertical (adica inaltimea). Nu cred ca este cea mai buna alegere deoarece foarte importanta si mai dificil de reglat este lungimea. (ei sugereaza faptul ca o crestere a inaltimii se rasfrange in mod direct proportional si asupra lungimii) Pe internet vei gasi o multime de tabele care fac legatura intre inaltimea ta si cea a cadrului si care iti vor da mai multe raspunsuri diferite. Metode de calcul sunt mai multe si nu exista una unanim acceptata si asta pentru ca omul nu este un robot, o piesa metalica ce trebuie potrivita intr-un locas! Te poti adapta la forma si dimensiunea bicicletei intr-o anumita masura iar dimensiunea cadrului nu stabileste in proportie de 100% marimea bicicletei (cum am spus mai sus aceasta se poate ajusta cu ajutorul tijei de sa, a pipei, prin lungimea bratelor foii, prin forma si marimea ghidonului, prin reglajul seii si al gatului furcii).
In general cei cu inaltimea de:
·                 sub 170 cm au nevoie de un cadru 50 sau XS in cazul cursierelor si 14 pt mtb
·                 170-175 cm au nevoie de un cadru de 52 sau S pt cursiere sau 16 pt mtb
·                 175-180 cm au nevie de un cadru ce 54-56 sau M pt cursiere sau 18 pt mtb
·                 180-185 cm au nevoie de marimea 56-58 sau M-L pt cursiere sau 19 pt mtb
·                 185-190 cm au nevoie de marimea 58-60 sau L pt cursiere sau 20-21 pt mtb
·                 peste 195 cm au nevoie de un cadru de cel putin 62 sau XL pt cursiere sau de la 22 in sus pt mtb
Cand iti cumperi o bicicleta urca-te pe ea si testeaza-ti pozitia. Nu trebuie sa stai nici prea intans, nici prea vertical! Corpul tau trebuie sa formeze cu planul orizontal un unghi de aproximativ 45 de grade (pentru asta trebuie sa rogi pe cineva sa te priveasca din lateral) dar asta atunci cand saua si tija de sa sunt reglate pt tine (adica saua sa fie orizontala si aproximativ prinsa de mijloc de catre tija iar tija atat de sus incat piciorul tau sa fie intins la maxim atunci cand calci cu calcaiul pe pedala in pozitia ei cea mai decliva (cea mai de jos) vezi articolul Pozitia corecta pe bicicleta)
Confortul maxim il vei dobandi in timp! Daca vrei o bicicleta mai manevrabila cauta un cadru ceva mai mic (de exemplu limita inferioara din recomandarile de mai sus)


3. Ce suma sa cheltuiesti pe o bicicleta si de ce preturile variaza atat de mult la biciclete care aparent sunt la fel:


Am intalnit urmatoarele mentalitati: cu cat e mai scump cu ata e mai bun , dau un ban dar stau in fata sau abia daca o sa merg de doua ori pe saptamana cu bicicleta asa ca o iau pe cea mai ieftina ca si aia isi face treaba. Toate sunt gresite! Bicicleta, ciclismul, tin in mare masura de pasiune si ca mai toate lucrurile de pe lumea asta care fac obiectul pasiunii atrag specula si speculantii caci si piata bicicletelor, ca mai toate pietele, nu se supune fair-play-ului. Poti sa cumperi o bicicleta aspectuasa, confortabila si rezistenta cu o anumita suma de bani sau poti sa platesti de cateva ori mai mult pentru acelasi lucru. Poti sa cumperi o superbicicleta cu o suma mare de bani dar niciodata sa nu o folosesti la capacitatea ei si asta se numeste ca ai dat banii degeaba. Poti sa achizitionezi o bicicleta cu cateva sute de lei si mai mult probleme sa ai si sa o tii prin service-uri De aceea in cele ce urmeaza voi incerca sa fac un rezumat despre ce suma trebuie sa aloci cumpararii unei biciclete in concordanta cu nevoile tale. Pentru inceput sa clasificam bicicletele dupa pret:
·                 foarte ieftine (pana in 600 de lei)
·                 ieftine (pana in 1000 de lei)
·                 biciclete cu pret mediu (pana la 2000 de lei)
·                 scumpe (pana la 5000 de lei) si
·                 foarte scumpe (peste 5000 de lei)
Bineinteles exista si extreme de ambele parti: biciclete de 200 de lei si biciclete de 10.000 de euro dar despre acestea nu vom vorbi acum.
Ce reflecta pretul? Sau mai bine spus ce ar trebui sa reflecte? In primul rand calitatea iar cand spun asta ma refer la rezistenta in timp a bicicletei ca ansamblu, cati kilometrii pot sa merg fara sa fac nici un reglaj sau vre-o reparatie majora, cat de repede vor ceda partile supuse uzurii (pinioane, lant, monobloc, foi, pedale etc) ; ma refer la rezistenta mecanica a bicicletei (si mai precis a rotilor si a altor parti expuse socurilor in timpul folosirii sau in timpul accidentelor). O bicicleta frumoasa, cu forme sau colorit deosebite va fi mai scumpa si pe buna dreptate caci cineva si-a stors mintea pentru a face creea iesit din comun.
Pentru a stabili cat de bune calitativ sunt piesele ce alctuiesc bicicleta pe care doresti sa o cumperi citeste articolul piese de bicicleta! Piesele mai ieftine, de obicei, dureaza mai putin si sunt mai grele dar pentru a avea o bicicleta foarte durabila si foarte usoara trebuie sa platesti mult! Foarte mult! In cele ce urmeaza voi incerca sa explic ce sa alegi exact pt nevoile tale; nici mai mult, nici mai putin.
Mergi cu bicicleta regulat la locul de munca, o folesesti ca mijloc de transport principal sau faci cateva iesiri pe luna pentru a te mentine in forma? In cazul acesta iti recomand sa ridici putin stacheta si sa te orientezi dupa ceva putin mai bun (de exemplu Sora/Tiagra, Mirage, Alivio/Deore)
Vrei ca bicicleta sa devina o parte importanta in viata ta, sa faci cat mai multi kilometrii, sa vizitezi tara sau locuri neumblate? Excelent! In cazul acesta tinteste ceva mai sus: Shimano 105, Deore/Deore LX, Campagnolo Veloce
Vrei sa faci antrenamente serioase, sa participi la concursuri? Viteza si greutatea si calitatea materialelor conteaza mult pentru tine? Banii nu sunt o problema prea mare? In cazul acesta iti recomand varfurile de gama (Ultegra/Dura Ace, XT/XTR, Centaur/Chorus/Record)
Recomandarile de mai sus sunt pur orientative. Nimeni nu te va impiedica sa iesi la ture lungi cu o bicicleta echipata cu Shimano Sora/Campagnolo Xenon. E foarte bine sa iti echipezi bicicleta de plimbat prin parc cu piese scumpe (va fi usoara si ava functiona perfect timp indelungat). Dar daca vrei sa nu arunci banii pe fereastra urmeaza-mi sfatul si intreaba mai intai pe forum!
Cadrele pot fi facute din otel (din ce in ce mai rar pe la noi din pacate),
aluminiu (cel mai italnit material: costa putin materialul in sine dar si prelucrarea lui, este usor dar mai fragil decat otelul si are viata limitata in timp intervenind fisuri)
carbon (material scump cu rezistenta mare care permite scaderea in greutate a pieselor) Atentie! Feriti-va de piesele carbon-like sau cele care pe interior au miez de aluminiu iar la suprafata o foita de carbon! Singurul avantaj pe care il pot vedea este ca dau bine. Costa mult pentru greutatea lor.
titaniu (materialul de lux al bicicletelor! Este usor, elastic si foarte rezistent atat mecanic cat si in timp) Preturile sunt exorbitante.
Rotile, mai precis jantele: pot fi construite din otel (se mai intalnesc doar la bicicletele foarte ieftine sau vechi),
- aluminiu (cel mai des) Jantele din aluminiu sunt mai usoare, se repara fara mari batai de cap si ofera o franare mai eficienta si nu oxideaza. Jantele moderne sunt facute din aluminiu extrudat adica aluminiul semitopit este fortat sa treaca printr-o fanta ce are forma profilului viitoarei jante. La final segmentul rezultat se uneste la capete prin topire. Jantele mai bune sunt dublu-capsate adica in gaurelel in care patrund spitele au fost introduse niste capse cu rol de a creste rezistenta si de a sustine mai bine spitele.
- carbon: se folosesc in concursuri si sunt fragile si foarte scumpe.
Profilul jantei joaca un rol decisiv in rezistenta rotii. Dupa profil jantele pot fi clasificate in:
·                 jante simple: usoare, ieftine, cu o rezistenta relatic mica dar usor de centrat. Bune pentru plimbari in parcuri, prin oras.

·                 Jante duble: au rezistenta mai mare decat primele si sunt cele mai intalnite. In funtie de constructor bune cam peste tot.

·                 Jante triple: rezistenta dar si greutate crescute. Bune pentru ture agresive pe teren accidentat