9 sfaturi pentru mersul in pluton

Pedalatul in pluton este foarte placut in perioada de volum de la inceputul sezonului si in timpul competitiilor.  Deoarece ai ocazia de a socializa cu alti ciclisti, de a invata trucuri noi si bineinteles de a pedala mai usor in trena unui ciclist mai bun.

SIGURANTA MAI INTAI
Intotdeauna amintiti-va ca este nevoie de foarte mare atentie deoarece este foarte periculos sa mergeti in imediata apropiere a altui ciclist/rutier si va este ceruta o alerta constanta ca sa ramaneti in sigutanta. Cand mergeti in pluton trebuie sa fiti capabili sa reactionati repede indiferent de ceea ce faceti(manacati/beti/vorbiti  la telefon) si lin(sa nu bruscati maneta de frana sau ghidonul). Asta inseamna ca maninile trebuie sa se odihneasca pe manetele de frana si nu in aer sau pe ghidonul de contratimp.

Sfatul # 1

Pedalatul in pluton trebuie sa va tina intr-o alerta constanta, imprimandu-va in memorie ca trebuie sa aveti grija la drum, traficul rutier, miscarea altor ciclisti din jurul vostru, toate acestea pentru a va simti in siguranta. Puneti-va toate simturile intr-o alerta ridicata atunci cand va aflati intr-un pluton/grup. Folositi-va ochii ca sa mentineti distanta intre rotile celor din jur si urechile ca sa fiti atent la tot ceea ce se intampla in spatele campului vostru vizual.

MERSUL LA TRENA-in spatele unui alt ciclist
                        PLASA-in spatele unui autovehicul

Ca sa invatati si sa stapaniti mersul in pluton este indicat sa incepeti cu un grup mic de doar doi rutieri. Cel  mai de baza element al mersului in pluton este statul la trena-- pedalatul in imediata apropiere a unui alt rutier din fata.-- Mergand la trena economisiti foarte multa energie si va deplasati mai repede cu un consum energetic mai mic. Cel mai bun sfat de a merge la trena in siguranta este acela de a nu depasi cu roata ta de fata roata de spate a rutierului care se aflla inaintea voastra. Daca balansul celui din fata va atinge roata voastra de fata in timp ce mergeti in paralel cu roata lui de spate, este foarte posibil sa cadeti sau intr-un caz mai bun va veti balansa haotic pana cand va veti recastiga echilibrul. Nici unul din aceste scenarii nu sunt bune atat pentru voi cat si pentru cei care merg in spatele vostru. Siguranta intr-un pluton are doua aspecte: --cat de siguri sunteti si te cata siguranta le oferiti celor din jurul tau.--

Sfatul # 2

Cand este un vant lateral trena nu este direct in spatele celui din fata ci este in lateralul lui. Daca aveti un kilometraj pe bicicleta este simplu, cautati zona unde poteti mentine exact aceiasi viteza fara sa depuneti un efort suplimentar. Daca nu  incearcati urmatoarele doua lucruri: 1 cautati o portiune in lateratul ciclistului din fata unde contactul vostru cu vantuleste mai mic si nu il simtiti atat de puternic, 2 daca afara este racoare cautati o portiune unde aerul este mult mai cald in lateralul ciclistului din fata.

Sfatul # 3

Daca se intampa sa ramaneti in urma plutonuli si doriti sa il ajungeti cat mai repede din urma agatandu-va de o masina care are relativ aceiasi viteza ca si voi fiti foarte atenti deoarece: daca sunt rafale de vant, o acceleratie brusca sau nu sunteti obisnuiti cu o astfel de tehnica riscati sa cadeti sub rotile acesteia ceea ce nu va doresti cu siguranta. Acest lucru il spun din propria experienta deoarece am patit asta de cateva ori, dar am scapat fara sa fiu calcat de masina dar impactul cu asfaltul nu a fost deloc placut.




PLUTONUL
Un pluton poate avea multe forme. Cea mai simpla forma a plutonului este aceea de linie dreapta unde ciclisti sunt pozitionati unul in spatele celuilalt. Liderul sparge aerul pentru cateva minute apoi usor se da in lateral si se regrupeaza treptat in partea din spate a plutonului timp in care un alt rutier ii ia locul. Ciclisti puternici pot petrece mai mult timp in fruntea plutonului in timp ce rutierii mai slabi petrec mai putin. Aceasta formatie poate fi mentinuta cu usurinta atunci cand toti rutierii pedaleaza ca o echipa. Responsabilitatea principala in aceasta forma a plutonului este de a evita depasirea rotii de spate a celui care se afla in fata atata timp cat nu este vant lateral si de a mentine un ritm si o distanta constanta fata de ceilalti rutieri.

Sfatul # 4

Urmariti ceilalti ciclisti mai mult decat drumul. Intr-un pluton vederea drumului va este blocata de ciclistii din fata. Trebuie sa aveti incredere in ei si in liderul plutonului ca merg in siguranta. Nu trebuie sa va petreceti prea mult timp incercand sa vedeti drumul, dar incearcati sa vedeti ce fac rutierii din fata, astfel veti avea o ideea despre ceea ce urmeaza sa se petreca in fata. Urmariti-le clestii de frana cand se strang si apoi anticipati o posibila incetinire a plutonului. Supravegheati si ascultati schimbatoarele de viteza. Schimbarea vitezelor are o tonalitate diferita atunci cand se schimba pe un pinion mai mare sau unul mai mic. Puteti auzi cum rutierul din fata schimba viteza chiar daca se afla la aproximativ 8-10 metri inaintea voastra. Cand vedeti sau auziti ca rutierul din fata coboara un pinion trebuie sa va asteptati la o accelerare si puteti face la fel ca el ca sa nu fiti luati prin surprindere. Daca nu reactionati repede si va veti impotmoli in schimbatul vitezelor cei din fata vor accelera si imediat se va crea o ruptura in pluton care este deseori dicicila de recuperat. Schimbarea pinionului este un semna ca urmeaza sa aibe loc o schimbare de viteza.

Sfatul # 5

Cand un rutier din fata va semnalizeaza un obstacol sau o groapa incercati sa nu o cauti cu privirea ci urmati linia rotii lui. Pana cand vei observa voi obstacolul va fi prea tarziu sa reactionati iar rutierul din fata il va evita doar prin urmarea liniei rotii celul din fata lui. Invatati sa recunosti care sunt ciclisti cei mai previzibili si mai mici de statura intr-un pluton si pozitionati-va in spatele lor pentru ca asa veti avea o siguranta mai mare.

RESPONSABILITATILE LIDERULUI

Intr-un moment va veti afla in postura de lider al plutonului si nu veti putea evita asta. Liderii au responsabilitati in plus deoarece ei trebuie sa vada si sa reactioneze pentru intregul grup. Franand puternic pe o coborare ar face ca tot plutonul sa derapeze si sa cada. Nu va doriti asta din moment ce se poate intampla ca si voi sa fiti in acel pluton sub conducerea unui alt lider.

Sfatul # 6

Inainte de a trece in fruntea plutonului uitati-va la viteza cu, care se ruleaza si odata ajunsi in frunte mentineti aceasta viteza de deplasare a plutonului. Rutierii fara experienta si o cu tehnica deficitara au tendinta de a mari viteza atunci cand sunt in fruntea plutonului. Acest lucru va face ca sa apara rupturi in pluton. Daca este nevoie de o marire a vitezei mariti-o treptat.

Sfatul # 7

Plutonul deoarece este intins pe o suprafata mare va reactiona greu la orice schimbare. Asa ca trebuie sa fiti ochii plutonului si sa priviti in departare ca sa anticipati orice pericol. Priviti cu atentie orice obstacol si incetiniti treptat si din timp la semafor. Franarea brusca si schimbarea directiei foarte rapid sunt dezastruase pentru cei din urma voastra. Anuntati atat verbal cat si cu semne ale mainii orice tendinta de a incetini. O palma orientata cu degetele spre pamant insemana franare iar un deget orientat spre pamant sau degetele ridicate in lateral de pe ghidon inseamna obstacol. Mentine-ti viteza pana cand iesiti din pozitia de lider in lateralul plutonului si decelerati pana va integrati iarasi in el.

Sfatul # 8

Cand bate vantul din lateral stanga, liderul plutonului trebuie sa meraga cat se poate de mult pe partea stanga a drumului astfel incat sa lase plutonului loc indeajuns de mult sa mearga la trena in partea din stanga spate a lui, fara ca el/plutonul sa iasa de pe drum. Daca va aflati la limita drumului si este posibil sa iesiti in decor, deplasati-va in stanga si incearcati sa mergi singuri sau formati un alt pluton paralel cu cel principal.

EFECTUL DE ACORDEON
Va puteti imagina ca plutonul este un lung burduf de acordeon. Cand cei din fata plutonului se ridica din sa sau accelereaza, diferenta dintre rutieri se mareste si intregul pluton se lungeste ca un acordeon. Cand cei din fata incetinesc se intampla exact opusul, cei din spate vin cu repeziciune si plutonul se compacteaza. Acesta este un moment periculos deoarece prin aceasta compactare plutonul este mult mai inghesuit decat in mod normal iar intre ciclisti este foarte putin loc de manevra/miscare si necesita o mare concentrare. Un pluton care ia un viraj stramt se compacteaza iar la iesire se lungeste si iarasi apar aceste rupturi in el. Acest dute-vino este cunoscut sub numele de ''ruperi de ritm'' care stoarce efectiv rutierii neantrenati din pluton de energie.

Sfatul # 9

Daca vreti sa rulati eficient intr-un pluton cel mai bun loc este sa fiti in partea din fata al lui dar nu in postura de lider. Acest lucru va va face sa aveti o frecventa  si o siguranta ridicata cu un consum mai mic de energie.